Wino białe lub czerwone? Jak dobierać wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do dań zawędrowała też do naszego kraju. Coraz to częściej na naszych stołach gości ten ponadprzeciętny trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, jakim sposobem dobierać wino do potraw nie jest nazbyt rozbudowana. Radzimy które wino pasuje do jakich potraw.
Wino Hiszpania
Które wino pasuje do past?
Makarony najpoprawniej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być niemniej jednak lekkie. Jeśli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najpoprawniej wino czerwone. W końcu takie danie wolno zestawić też z winem różowym.
wino w kartonowych boksach
Z jakim winem podawać ryby?
Stara zasada mówi, iż do ryb najlepiej pasuje wino białe. Warto jednak pamiętać, iż nie jest to sztywna reguła. Jeżeli serwujemy gościom zupę rybną, mamy prawo podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest jednak jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.
Z którym winem najprzyzwoiciej komponuje się mięso?
W tym przypadku wiele zależy od typu mięsa. Do drobiu podawać można zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wchodzi jedynie wino czerwone. Cielęcina ma możliwość być serwowana lub z młodym winem czerwonym, czy też musującym winem różowym. Jeśli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.