Sekrety kuchni polskiej, innymi słowy co nas wyróżnia na tle kuchni innych nacji

Kuchnia lokalna uformowała się na przestrzeni stuleci pod wpływem różnych narodowości. W efekcie powstała kompozycja, jaka zachwyca smakiem, aromatem, jest rozgrzewająca i sycąca. Jakie dania kuchni krajowej wyróżniają nas na tle innych krajów?

Co wpłynęło na formę kuchni polskiej?
Polska przez stulecia stanowiła autentyczną mieszaninę kulturową. Obecne były w niej wobec tego rozmaite obyczaje, kompozycje oraz smaki. Krajowa kuchnia zawiera w związku z tym elementy tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co istotne, nieomalże każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w dawnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wtedy, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać wolno również te dania, które banalne są dla całej kuchni lokalnej.

Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Podwalinę stanowi bezsprzecznie chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W polskiej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kiszona kapusta oraz ogórki, ziemniaki, kasze, rozmaite gatunki mięs.
Jakie są tradycyjne polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodowości jest w głównej mierze to, że najważniejszym i w najwyższym stopniu napełniającym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch potraw: zupy oraz drugiego dania. Dania, które zjeść można w Polsce to oczywiście:
•    pierogi z przeróżnymi farszami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasola po bretońsku.
Uwielbiamy pyzy, kopytka oraz knedle, jakich bazą są bezsprzecznie ziemniaki. Ochoczo przyrządzamy z nich również placki ziemniaczane.
Kuchnia krajowa ma de facto wiele do zaproponowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Także przybywający do nas turyści uwydatniają, iż jest smakowita i sycąca.