Kolejne ciekawe miejsce na kulinarnej mapie Krakowa

Świetna restauracja z włoskim jedzeniem
Masz ochotę smacznie zjeść? Wśród licznych wariantów, które proponuje kuchnia europejska należy zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to kalejdoskop aromatów, połączeń i spora porcja składników odżywczych.

Charakterystyczne włoskie przyprawy

Standardowemu Polakowi restauracja włoska, łączy się prawie zawsze z makaronem i pizzą i ewentualnie z owocami morza. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to również takie smakołyki jak słodkie desery czy świeże warzywa.

Klasyczne włoskie dania

Makarony to baza włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się makarony w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie trudno wymyśleć składniki których nie można dołączyć do makaronu. jedzenie w biance Owoce morza, dodatki mięsne oraz przeróżne przyprawy, sprawiają, że makarony można jeść codziennie.

Następnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch tylko z Grecji. Znana jest jednakże jako włoskie danie. Dobra włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość dodatków. Najprostsza jej wersja to margharita z serem. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być szczupli.

Włoskie dania to coś więcej niż jedynie pizza i pasta. To też risotto, gnocchi, ravioli oraz liczne desery – takich jak tiramisu czy panettone. Będąc we włoskiej restauracji nie można nie spróbować wina czy wspaniałych serów- ricotty, mascarpone lub pecorino.
Zobacz film