kiedy wynaleziono kawę

Kawa – skąd jest oraz kiedy zaczęto ją pić?
Przeszłość kawy rozpoczyna się przypuszczalnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali oraz używali owoce kawowca. Niemniej jednak wówczas nie spożywano jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dzisiaj, inaczej pijąc i delektując się jej wonnością. Tamtejsi obywatele kucharzyli owoce kawowca oraz mieszali je z solą oraz masłem, a samych owoców nie uprawiano celowo w praktycznych celach, jedynie zbierano z jej oczywistego miejsca powstawania. Sporo stuleci w następnej kolejności, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie została wypracowana pierwsza metoda umożliwiająca preparowanie nasion w taki sposób, aby można było uzyskać z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie rozpoczęła rozpowszechniać się w globie, a więc jej ziarna wędrowały powoli rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się w następstwie tego coraz to bardziej pożądanym trunkiem, zyskując coraz bardziej na popularności oraz przechodząc różne modyfikacje, by uzyskać rozmaite postacie oraz smaki, jakie znamy dzisiaj. Współcześnie większość spożywanych towarów jest dla nas wybitnie łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie potrzebuje okazałego trudu. mała czarna czyli espresso Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to nadzwyczaj sporadyczne przypadki. Wobec tego także tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje szczególnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a również wyśmienitego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film